LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

A forradalmi napenergia-technológia még rugalmasabbá vált

Hírek > A forradalmi napenergia-technológia még rugalmasabbá vált

Könnyű, rugalmas kialakításuknak köszönhetően a nyomtatott napelemek korábban elképzelhetetlen módon alkalmazhatók.

Az ausztrál Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) tudósai a tiszta energiával kapcsolatos jelentős áttörés révén nemzetközi kutatás élén új hatékonysági rekordot értek el a hengerről hengerre nyomtatott napelemek esetében.

Ez a forradalmi technológia, amely vékony műanyag fóliára nyomtatott, könnyű, rugalmas napelemeket tartalmaz, a napenergia lehetséges alkalmazási területeinek jelentős bővülését ígéri.

A napelemek rugalmasságának és telepítésének új korszaka

A hagyományos szilícium napelemekkel ellentétben, amelyek merevek és nehezek, a nyomtatott napelemek rendkívüli rugalmassággal és hordozhatósággal büszkélkedhetnek. Ez a forradalmi technológia korábban elképzelhetetlen alkalmazások széles skáláját nyitja meg, lehetővé téve a városi építkezések, bányászati műveletek, vészhelyzet-kezelés, katasztrófaelhárítás, űrkutatás, védelem és személyi elektronika területén történő, korábban elképzelhetetlen módon történő alkalmazást.

A CSIRO megújuló energiarendszerek csoportjának vezetője, Dr. Anthony Chesman kiemeli a CSIRO hosszú évek, majdnem egy évtizedes kutatásának csúcspontját: „A CSIRO vékony és könnyű napelemcellái most már a küszöbön állnak, hogy a laboratóriumból kikerülve tiszta energiát teremtsenek a való világban… Számos mérnöki problémát oldottunk meg, hogy rekord eredményeket érjünk el az összekapcsolt modulok nagy felületén.”.

Hengerre nyomtatott napelem

Tekercsről tekercsre nyomtatás: A skálázhatóság kulcsa

A rekordot jelentő hatékonyságot a “roll-to-roll” nyomtatással valósították meg, ami lehetővé teszi a nagyüzemi gyártást. „A roll-to-roll nyomtatás lehetővé teszi, hogy a cellákat nagyon hosszú, folyamatos műanyagtekercseken állítsuk elő, ami drámaian megnöveli a gyártási sebességet” – magyarázza Dr. Chesman. „Mivel ezeket a módszereket már széles körben használják a nyomdaiparban, ez az ausztrál gyártók számára is elérhetőbbé teszi a gyártást. A nyomtatott hajlékony napelemek sikeres kereskedelmi forgalomba hozatala jelentős gazdasági és környezeti előnyökkel járhat Ausztrália és a világ számára.”

A nyomtatott napenergia jövője

A kutatók elismerik, hogy a perovszkit napelemek jelenleg a hatékonyság és az élettartam tekintetében lemaradnak a szilícium napelemek mögött. A CSIRO azonban egyedülálló szerepet szán a nyomtatott napenergia-technológiának. „Mivel ezeket a perovszkit napelemeket műanyag fóliára nyomtatják, nagyon könnyűek, rendkívül rugalmasak és hordozhatók” – mondja Dr. Chesman. „A hagyományos szilícium napelemek merevsége és súlya megnehezítheti a mozgatásukat. A mi vékony, könnyű napelemünk könnyen szállítható bárhová, ahol süt a nap.”

A CSIRO aktívan keres ipari partnereket e forradalmi technológia továbbfejlesztéséhez és piacra viteléhez.

A Cambridge-i Egyetem, a Monash Egyetem, a Sydney-i Egyetem és az Új-Dél-Walesi Egyetem együttműködésével érték el ezeket az eredményeket, amelyeket a Nature Communications című folyóiratban tettek közzé.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá