LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

A világ első szén-dioxid-elnyelő betonját házépítésre használták

Hírek > A világ első szén-dioxid-elnyelő betonját házépítésre használták

A japán Nendo stúdió által tervezett japán háznak a világ első CO2-elnyelő betonjából készültek a tömbfalai.

A ház egy út mellett található, egy 110 méter hosszú telken. A Tokiótól 70 percre fekvő Karuizawa Japán egyik legrégebbi és leghíresebb hegyi üdülővárosa. Enyhe nyarairól ismert, a környező erdők kerékpár- és sétaútvonalakat kínálnak.

Ki tervezte?

A japán Nendo tervezőiroda által tervezett ház falai „CO2-SUICOM”-ból, környezetbarát szén-dioxid-eltávolító betonból készültek. A CO2-SUICOM a CO2-Storage and Utilization for Infrastructure by Concrete Materials rövidítése.

Úgy készült, hogy a cement egy részét ipari melléktermékkel helyettesítették, és szén-dioxid-felvevő anyagot adtak hozzá, ami kevesebb CO2-kibocsátást eredményez a gyártás során.

A CO2-SUICOM-ot a Kajima, a Chugoku Electric Power Co., a Denka és a Landes Co. fejlesztette ki.

Egy tavaly közzétett tanulmány szerint a cement- és betongyártás világszerte a teljes szén-dioxid-kibocsátás mintegy 8 százalékát okozza. A cementipar energiaalapú CO2-kibocsátása 2020-ban Japán teljes kibocsátásának mintegy 1,2 százalékát tette ki.

A Nendo olyan betontömb falakat tervezett, amelyek szűrőernyőként szolgálnak. Ezért állították be a blokkok szögét, ami lehetővé tette az ellenőrzött láthatóságot. A blokkok elrendezésétől függően szabályozták, hogy mit lehetett látni és mit nem. Mindezt úgy érték el, hogy közben biztosították a vonzó megjelenést.

Körülbelül 2050 ilyen blokkot helyeztek el sorokban, hogy öt magas, egyenként három méter magas falat alkossanak. Mint kifejtették, a lakóteret úgy tervezték, hogy „kitöltse a hézagokat”. Annak érdekében, hogy minden egyes helyiségben épp megfelelő érzést keltsenek, és biztosítsák a magánéletet, három fokkal állították be a blokkok szögét. „Végső soron a design gradiensszerű mintázatban elrendezett blokkokká transzponálódik” – jegyzik meg.

Szén-dioxid elnyelő beton

További részletek a CO2-SUICOM-ról és a Nendo-ról

A CO2-SUICOM szilárdsága megegyezik a közönséges betonéval. Készítéséhez a formázott betont egy kikeményedő kamrába helyezik. Ezután CO2-t vezetnek a kikeményedési kamrába, hogy az felszívódjon a betonba. A különböző forrásokból származó CO2 közvetlenül is felhasználható. A szokásos betontömbök 1 m3 -enként körülbelül 300 kg CO2-t bocsátanak ki az anyagokból. Mint kifejtettük, a CO2-SUICOM szén-dioxid-semlegességet érhet el. Az elnyelt CO2 a betonban rögzül, és nem szabadul fel.

A „Nendo” céget Oki Sato alapította 2002-ben Tokióban. Még 2012-ben tervezett egy házat, amely a japán Nagano prefektúra hegyvidéki Komoro városában, egy erdőben található. Ez az egyedülálló faház sok madárnak és egy embernek nyújtott otthont. Egyik oldalán bejáratokkal rendelkezett 78 fészekrakó helyhez a madarak számára. A másik oldalon egy embernek van bejárata, aki a faház belsejéből is be tudott nézni a madárfészkekbe.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá