LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektuma egy ember alkotta műhold

Hírek > Az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektuma egy ember alkotta műhold

Egy műhold prototípusa lett az éjszakai égbolt egyik legfényesebb objektuma, és hamarosan több tucatnyi további kísérheti. Az AST SpaceMobile által 2022 szeptemberében felbocsátott BlueWalker 3 műholdat követő megfigyelési kampány megállapította, hogy az időnként fényesebb, mint a Földről látható csillagok és bolygók egy maroknyi kivételével. A Nature folyóiratban közzétett eredmények rávilágítanak a csillagászok körében gyorsan fokozódó aggodalomra, akik arra figyelmeztettek, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő magánűrhajók beáramlása megváltoztathatja az éjszakai égboltról alkotott képünket, és zavarhatja a kutatást.

A Nemzetközi Csillagászati Uniónak a sötét és csendes égboltot a műholdkonstellációk zavarásával szemben védő központjának (CPS) kutatói 130 napon át figyelték a BlueWalker 3-at. A BlueWalker 3 antennarendszere alig több mint 700 négyzetméter, így ez az eddigi legnagyobb kereskedelmi műhold, amely alacsony Föld körüli pályán kering. Ez a hatalmas tömb visszaveri a napfényt, és miután kibontakozott, fényereje jelentősen megnövekedett. A hatás nem állandó, hanem olyan tényezőktől függően változik, mint a műhold Naphoz viszonyított helyzete és a látószög. A CPS csapata chilei, amerikai, mexikói, új-zélandi, hollandiai és marokkói helyszínekről figyelte meg a jelenséget.

Éjszakai égbolt legfényesebb objektuma - műhold

Ezek az eredmények a nagyobb és fényesebb kereskedelmi műholdak felé tartó folyamatos tendenciát mutatnak, ami különösen aggasztó, mivel az elkövetkező években még több műholdat terveznek fellőni” – mondta Siegfried Eggl, a tanulmány egyik társszerzője. „Bár ezek a műholdak szerepet játszhatnak a kommunikáció javításában, elengedhetetlen, hogy a tudományos megfigyelések zavarását minimalizálják.” Az AST SpaceMobile végül a BlueWalker 3 konstrukción alapuló, nagyjából 100 cellás szélessávú műholdból álló flotta telepítését tervezi.

A SpaceX, amelynek több ezer Starlink műholdja többször is vizsgálat tárgyává vált az éjszakai égboltra gyakorolt potenciális hatásuk miatt, kísérletezett sötét bevonatokkal a visszavert fény mennyiségének csökkentése érdekében, korlátozott sikerrel. A csillagászoknak, akiknek ez egyre nagyobb fejfájást okoz, ez nem elég. A földről megfigyelő állomásoknak műholdelkerülési stratégiákat kell kidolgozniuk, hogy megkerüljék ezeket a mesterséges csillagképeket – jegyzik meg a kutatók a tanulmányban.

És nem a láthatóság az egyetlen probléma. Az alacsony Föld körüli pályát elárasztó kereskedelmi műholdak, köztük a BlueWalker 3, szintén azzal fenyegetnek, hogy zavarják a rádiócsillagászatot. A CPS által vezetett és az év elején közzétett külön tanulmány szerint a Starlink műholdak „nem szándékos elektromágneses sugárzást” bocsátanak ki, amely megzavarhatja a rádióteleszkópos megfigyeléseket.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá