LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Az EU adatközpontot építene az űrben?

Hírek > Az EU adatközpontot építene az űrben?

Az Európai Unió adatközpontokat kíván az űrbe küldeni az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében. A Thales Alenia Space vezeti az ASCEND nevű tanulmányt, amely az EU „Horizon Europe” kezdeményezésének része.

A digitalizáció iránti egyre hatalmasabb igény azt eredményezte, hogy az adatközpontok világszerte soha nem látott ütemben növekednek. Ez viszont óriási hatással van mind az energiaellátásra, mind a környezetre. Ennek hatására az Európai Unió a globális felmelegedés csökkentése érdekében alternatívákat keres a jövőbeli adatközpontok számára. Maga az ASCEND egy megvalósíthatósági tanulmány a Föld körüli pályán elhelyezendő adatközpontokról.

A Thales Alenia Space-t, a Thales és a Leonardo közös vállalatát választották az ASCEND tanulmány vezetésére. Célja annak meghatározása, hogy megvalósítható-e az alacsony Föld körüli pályára telepített, több száz megawatt teljesítményű naperőművekkel táplált adatközpont-állomások telepítése.

Az EU adatközpontot építene az űrben

Az ASCEND csak egy a számos projekt közül, amelyet jelenleg vizsgálnak annak érdekében, hogy Európa elérje a szén-dioxid-semlegesség 2050-ig történő célkitűzéseit.

A Thales szerint a tanulmány első célja annak megállapítása lesz, hogy az ilyen infrastruktúrák gyártásából és elindításából származó szén-dioxid-kibocsátás lényegesen alacsonyabb lesz-e, mint a földi adatközpontok, vagy akár a Microsoft óceáni projektje, a Natick.

A második célkitűzés annak bizonyítása lesz, hogy kivitelezhető egy kilövési megoldás, valamint ezeket az űrbe telepített adatközpontokat az Európában jelenleg fejlesztés alatt álló robotsegítő technológiák segítségével sikeresen működtetni lehet-e.

Az ASCEND-tanulmányt jelenleg 2 millió dolláros költségvetéssel finanszírozzák. Fontos megjegyezni, hogy ez csupán egy feltáró tanulmány, és csak a végén derül ki, hogy egy űrbázisú adatközpont létrehozása megvalósítható-e vagy sem.

Olyan tényezők, mint egy ilyen vállalkozás elindításának költségei, fenntartása és általános hatékonysága, mind szerepet játszanak majd annak meghatározásában, hogy egy ilyen méretű projekt valójában mennyire is lenne jobban környezetbarát megoldás.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá