LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Az Nvidia a világ legértékesebb vállalata lett

Hírek > Az Nvidia a világ legértékesebb vállalata lett

A mesterséges intelligencia (AI) hullámát meglovagolva az Nvidia chipóriás letaszította a trónról a Microsoftot, és a világ legértékesebb vállalatává vált.

Az Nvidia részvényeinek árfolyama 3,5 százalékkal 135,58 dollárra emelkedett kedden, így piaci tőkeértéke elérte a 3,335 billió dollárt. A Microsoft piaci kapitalizációja 3,32 billió dollár volt, míg az Apple a harmadik legértékesebb vállalat 3,27 billió dolláros értékkel.

Ez a második jelentős emelkedés a vállalat vagyonában kevesebb, mint egy hónapon belül. Június első hetében az Nvidia váltotta le az Apple-t a világ második legértékesebb vállalataként. Az Nvidia részvényértékének emelkedése annak tudható be, hogy a Microsoft, a Google és más, a mesterséges intelligencia és a számítástechnikai szektorban tevékenykedő vállalatok keresletet mutatnak a chipjei iránt.

A kereslet exponenciálisan nőtt az elmúlt években, különösen a grafikus feldolgozó egységei (GPU-k) iránt, ami ahhoz vezetett, hogy a részvények árfolyama 2023-ban megháromszorozódott, majd az idei évben eddig közel 182 százalékos emelkedést tapasztalt.

Az Nvidia szárnyaló szerencséje

Az Nvidia 1999-ben debütált a tőzsdén, és azóta részvényei több mint 591 078 százalékkal emelkedtek az Al Jazeera jelentése szerint.

A vállalat növekedése az elmúlt években olyan technológiai óriásokat hagyott maga mögött, mint az Apple és a Google, és ennek nagy része a mesterséges intelligencia szektorban betöltött dominanciájának köszönhető. Az Nvidia idei közel 182 százalékos növekedéséhez képest a Microsoft részvényei csak mintegy 19 százalékkal emelkedtek.

A globális technológiai óriások versenyt futnak a nagyobb és jobb AI-képes kütyük és robotok kifejlesztéséért, és az Nvidia ezt kihasználja.

Nemrég bejelentette a részvények 10 az egyhez arányú felosztását is, amely 2024. június 7-én lépett életbe. A részvényfelosztás növelte a vállalat részvénye iránti affinitást az egyéni befektetők és a nagy szervezetek körében.

AI, gaming és még sok más

Ez az emelkedés annak apropóján következett be, hogy a vállalat számos új bejelentést tett a termékkiadásokkal és a munkaterületekkel kapcsolatban.

A hónap elején, a COMPUTEX 2024-en Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója felhúzta a függönyt a különböző területekről, a Project G-Assistről, az RTX GPU-k által hajtott AI asszisztensről, amely megérti a hangparancsokat, elemzi a játékképernyőket és releváns tanácsokkal látja el a felhasználókat.

A vállalat bepillantást engedett a fejlesztőknek szánt új eszközökbe is, amelyek kikövezhetik az utat a digitális emberek számára, hogy mindennapi életünk részévé váljanak.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá