LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Egy éjszaka alatt tégla égethető a gyárak által kibocsátott CO2-ből

Hírek > Egy éjszaka alatt tégla égethető a gyárak által kibocsátott CO2-ből

A Seratech zöldebb megoldást kínál az építőiparban, és olyan eljárással hozta létre a téglákat, amely a gyárakból származó CO2-t elkülöníti, és a téglában tárolja. A klímatechnológiai startup jelenleg teszteli az új téglát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jól működik-e az épületek építésénél.

A tégla a Mérnöki és Fizikai Tudományos Kutatási Tanács (EPSRC) és a Felsőoktatási Innovációs Alap (HEIF) által finanszírozott 18 hónapos kutatás eredménye.

Az ipari forradalomtól a fenntarthatóságig

A tégla előállításához magnézium-karbonát kötőanyagot használnak. Ezt az anyagot egy egyedülálló eljárással hozzák létre, amelyet szén-dioxid-leválasztásnak, -ásványosításnak és -hasznosításnak (CCMU) neveznek.

Egyszerűbben fogalmazva, ez az eljárás az ipari kéményekből vagy füstcsövekből származó szén-dioxid-kibocsátást fogja fel ahelyett, hogy a levegőbe engedné ezeket a kibocsátásokat. A CCMU-eljárás a CO2-t magában a téglában tárolja. Így a tégla segít csökkenteni a CO2-kibocsátás környezeti hatását azáltal, hogy a CO2-t a szerkezetben, amelynek része, például egy épületben vagy falban tartja.

C02 feleslegből égetünk téglakat

A hagyományos téglák előállításához nagyon magas hőre van szükség, körülbelül 1200 Celsius-fokra, a Seratech tégláinak azonban csak alacsonyabb hőre és némi időre van szükségük ahhoz, hogy szilárddá váljanak. A téglákat egy éjszaka alatt alacsonyabb hőmérsékleten sütik ki, és néhány hétig hagyják állni. Ez egy másfajta és környezetbarátabb módja a téglagyártásnak.

„A cement kibocsátásának hatása jól dokumentált, de ritkábban tárgyalják az agyaggal égetett téglák kibocsátását, amelyekből évente több millió darabot használnak fel az Egyesült Királyságban – nézzük csak meg a Battersea erőművet” – mondta Barney Shanks, a Seratech műszaki igazgatója.

A szén-dioxid-semleges tégla kereskedelmi forgalomba hozatala érdekében a Seratech a londoni székhelyű Carmody Groarke építészcsoporttal dolgozik együtt. Ez az együttműködés pénzügyi támogatást kapott az Arts and Humanities Research Council (AHRC) Design Exchange Partnership ösztöndíj formájában.

Ez a támogatás lényegében a Seratech és az építészek közötti partnerség finanszírozását segíti az innovatív tégla továbbfejlesztése és piacra vitele érdekében. A támogatás forrásokat biztosít a kutatáshoz, a fejlesztéshez és a koncepció kereskedelmi szempontból sikeres és széles körben elérhető építőipari termékké alakításának gyakorlati szempontjaihoz.

„Csodálatos dolog olyasmiért dolgozni, ami hosszú távon remélhetőleg változtatni fog a szén-dioxid-kibocsátáson” – mondta Caitlin Howe, a Seratech műszaki igazgatója. „Tudni, hogy ez a termék megváltoztathatja az egész iparágat, hihetetlenül izgalmas és ösztönzően hat. Tényleg úgy néz ki és úgy érzi magát, mint egy hagyományos tégla.”

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá