LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Elon Musk újabb mérföldkőhöz érkezett

Hírek > Elon Musk újabb mérföldkőhöz érkezett

Elon Musk, a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója, valamint a Twitter tulajdonosa is részt vett az innovációnak és a startupoknak szentelt Viva Technology konferencián a párizsi Porte de Versailles kiállítási központjában, 2023. június 16-án.

A milliárdos vállalkozó arra számít, hogy Neuralink nevű agyi chipes startupja még az idén megkezdi első emberi kísérleteit. A párizsi VivaTech rendezvényen a társalapító Musk elmondta, hogy a Neuralink egy tetraplegikus vagy paraplegikus – kettő vagy mind a négy végtagjára bénult – betegbe való beültetést tervez. Musk ugyan nem részletezte, hogy cége hány betegbe ültet be, illetve mennyi időre, de „úgy néz ki, hogy az első beavatkozás még idén bekövetkezik” – mondta Musk.

A múlt hónapban a Neuralink közölte, hogy megkapta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyét az első emberen végzett klinikai vizsgálatra, ami hatalmas mérföldkő a startup számára. Ha a Neuralink be tudja bizonyítani, hogy az eszköz megfelel emberi alkalmazásra, akkor is több évbe, esetleg több mint egy évtizedbe telhet, amíg a start-up cég megkapja a kereskedelmi felhasználási engedélyt. A vállalat más neurotechnológiai cégekkel is versenyben van, amelyek már beültették eszközeiket emberekbe.

Elon Musk

A 2016-ban alapított vállalat először 2022 elején kért engedélyt az FDA-tól, az ügynökség azonban több tucatnyi biztonsági aggályra hivatkozva elutasította. A problémák közül néhány az eszköz lítium akkumulátorával, az implantátum drótjainak az agyon belüli vándorlásának lehetőségével, valamint az eszköz biztonságos, az agyszövet károsítása nélküli kivonásának kihívásával volt kapcsolatos.

Tavaly a Neuralink alkalmazottai azt mondták, hogy a vállalat siettette és elrontotta a majmokon, sertéseken és juhokon végzett műtéteket, ami a szükségesnél több állat halálát eredményezte. Egy 2021-es esetben a vállalat 60 sertésből 25 sertésbe ültette be a rossz méretű eszközöket. Ezt követően az állatok elpusztultak. A dolgozók szerint több előkészítéssel könnyen elkerülhető lett volna ez a hiba. Ezek mellett a Közlekedési Minisztérium külön vizsgálja, hogy a Neuralink illegálisan szállított-e veszélyes kórokozókat majomagyakból eltávolított chipeken, megfelelő elszigetelési intézkedések nélkül. Továbbá a Neuralink ellen az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Főfelügyeleti Hivatala is vizsgálatot folytatott az állatjólét lehetséges megsértése miatt.

Eközben a vállalat értékelése az elmúlt hónapokban felfelé lőtt. Az induló vállalatot két évvel ezelőtt közel 2 milliárd dollárra értékelték, most 5 milliárd dollár körüli értéket képvisel a magánjellegű részvénykereskedések alapján. A Neuralink azon alkalmazottai, akik a vállalat állati testületében ültek, amelyet szövetségi vizsgálatnak vetettek alá a lehetséges pénzügyi összeférhetetlenségek miatt, hasznot húzhattak az implantátum gyors fejlődéséből. A Neuralink részvényei, amelyeket néhány alkalmazott birtokolt, a másodlagos ügyletek alapján mindössze két év alatt mintegy 150%-ot ugrottak az értékükben. – írja a Reuters

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá