LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Erre is jó a mesterséges intelligencia

Hírek > Erre is jó a mesterséges intelligencia

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriuma olyan új anyagkutató egységet (A-Lab) épített, ahol robotok végzik a munkát, a mesterséges intelligencia pedig rutinszerű döntéseket hozhat. Ez lehetővé teszi, hogy a munkát éjjel-nappal végezzék, felgyorsítva ezzel a kutatás ütemét.

A világon a kutatási létesítmények és műszerek az évek során sokat fejlődtek, de a kutatás jellege ugyanaz maradt. Minden kísérlet középpontjában egy ember áll, aki méréseket végez, értelmezi az adatokat, és dönt a következő lépésekről. A Berkeleyben felállított laboratórium mostantól már arra is képes, hogy a mesterséges intelligencia döntsön az egyes kutatási lépésekről.

Robotkar AI

Az A-Lab egy 600 négyzetméteres csarnok, amely három robotkarral és nyolc kemencével van felszerelve. Az A-Lab feladata az anyagkutatás: olyan újszerű anyagok szintézise, amelyekből számos új termék, például napelemek, üzemanyagcellák készíthetők. A tudósok már évek óta használnak számítási módszereket az új anyagok megalkotására, de az anyagok tesztelése komoly szűk keresztmetszetet jelent, mivel ez egy lassú folyamat. Az A-Laborban a folyamat akár százszorosára is felgyorsítható az emberhez képest.

A folyamat kezdetén a mesterséges intelligencia kiválasztja a szintetizálandó célanyagot, majd egy robotkar a rendelkezésre álló alkotóelemekből „kikeveri”. Utóbbiak különböző fémek és azok oxidjai lehetnek porított formában, amit oldószerben kevernek össze, hogy egyenletesen eloszoljanak. A keveréket tartalmazó tégelyt ezután a robot egy kemencébe küldi, ahol 1200 Celsius-fokra hevítik, miközben szükség szerint gázokat fecskendeznek bele. A mesterséges intelligencia irányítja az egész folyamatot, és a kívánt eredménynek megfelelően állítja be a reakció összetevőit és feltételeit.

Az emberek videófelvételeken és a rendszer által generált szenzoros jeleken keresztül tartják szemmel a folyamatot. A kutatók jelenleg a laboratórium finomhangolásán dolgoznak, hogy a készletek feltöltésére és a prekurzorok cseréjére is lehetőség legyen, miközben a folyamat során folyadékokat is lehet keverni és melegíteni. – Írja a Gyártástrend

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá