LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Ez már a Skynet? A Boston Dynamics ismét alkotott!

Hírek > Ez már a Skynet? A Boston Dynamics ismét alkotott!

A Skynet érkezésétől még messze vagyunk szerencsére, de az tagadhatatlan hogy a humanoid robotok fejlesztésében eddig nem látott szinteket érünk el.

A múlt héten, amikor a Boston Dynamics bejelentette, hogy visszavonultatja az Atlas hidraulikus változatát, volt néhány utalás arra, hogy a vállalat még nem végzett teljesen a humanoid robotokkal. Bizony, egy nappal később a Boston Dynamics bemutatott egy teljesen elektromos modellt.

Az Atlas-t eredetileg kereső- és mentőrobotnak képzelték el, és a Boston Dynamics állítása szerint a legújabb modellt valós alkalmazásokra tervezték. Az Atlas-t „a világ legdinamikusabb humanoid robotjának” nevezi, és valóban hajlékonyan néz ki.

Egy videón látható, amint Atlas fekve fekszik, majd lábát átfordítva, állva tolja fel magát álló helyzetbe. A robot ezután 180 fokban elfordítja a fejét, majd a törzsét. A lábak és a test többi részének forgása kissé idegesítő, de az egyensúly és a hajlékonyság lenyűgöző bemutatója. Az elektromos Atlas karcsúbbnak tűnik, mint elődje, amely kissé úgy nézett ki, mint egy exoruhát viselő ember. Ahelyett, hogy emberi vonásokkal rendelkező arca lenne, az Atlas vonások nélküli feje egy kicsit úgy néz ki, mint egy gyűrűs lámpa.

A Boston Dynamics szerint az anyavállalat, a Hyundai következő generációs autógyártási technológiája „tökéletes tesztpálya az új Atlas-alkalmazásokhoz”. Azt tervezi, hogy az elkövetkező hónapokban és években megmutatja, mire is képes valójában a robot, és az Atlast először egy szűk partnercsoporttal próbálgatja.

Boston Dynamics Atlas robot

A vállalat új megfogórendszereket vizsgál, hogy az Atlas alkalmas legyen a különböző kereskedelmi igények kielégítésére, miközben a korábbi parkour-képes modell azon képességére épít, hogy különféle nehéz és szabálytalan tárgyakat emeljen és mozgasson. Azt állítja, hogy az új Atlas erősebb lesz, mint a korábbi, és bízik abban, hogy sikerül kereskedelmi forgalomba hozni egy humanoid robotot.

„Az Atlas hasonlíthat az emberi alakra, de mi úgy szereljük fel a robotot, hogy a lehető leghatékonyabb módon mozogjon egy feladat elvégzéséhez, ahelyett, hogy az emberi mozgástartomány korlátozná. Atlas olyan módon fog mozogni, amely meghaladja az emberi képességeket” – írta a Boston Dynamics egy blogbejegyzésben. „Több évtizedes gyakorlati tapasztalatot ötvözve az első elvek mentén történő gondolkodással, biztosak vagyunk abban, hogy képesek leszünk egy olyan robotot szállítani, amely egyedülálló módon képes az unalmas, piszkos és veszélyes feladatok megoldására valós alkalmazásokban”.”

A Boston Dynamics aligha az egyetlen cég, amely humanoid roboton dolgozik. A Teslának természetesen már van egy ilyen robotja, míg a természetes nyelvű hangutasításokkal irányítható Menteebot éppen ma reggel jelent meg.

A Boston Dynamics azonban már jóval több mint egy évtizede dolgozik ilyen formájú robotokon, jóval régebben, mint a legtöbben. A dolgok jelenlegi állása szerint talán ez a cég van a legjobb helyzetben ahhoz, hogy humanoid robotot juttasson be a munkahelyekre, sőt, akár az otthonokba is. Előtte azonban várható néhány videó, amelyekben az elektromos Atlas néhány ügyes táncmozdulatot mutat be.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá