LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Készül a világ legnagyobb szélturbinája

Hírek > Készül a világ legnagyobb szélturbinája

A háromlapátos rotor 260 méteres átmérőjű és 18 megawattos csúcsteljesítményt nyújt, mellyel 40 ezer, három fős háztartás éves áramszükségletét tudják majd kielégíteni.

A Kínai Állami Hajógyártó Vállalat (CSSC) emeli a tétet a tengeri szélenergia terén: a napokban bejelentették, hogy megépítik a valaha volt legnagyobb és legerősebb szélturbinát, amely 18 megawattos csúcsteljesítményt nyújt, és amelynek háromlapátos rotorja hatalmas, 260 méter átmérőjű.

Legnagyobb szélturbina

A szélerőművek esetében a méret a legfontosabb. Minél hosszabbak a lapátok, annál több energiát tudnak összegyűjteni egyetlen oszlopról. Mivel ekkora méretben (is) igen zajosak, a hatalmas turbinákat célszerű a tengerre telepíteni.

A korábbi rekordtartó, a szintén kínai MingYang Smart Energy MySE 171 méteres átmérőjű lapátokkal 5 megawatt energiát állít elő. A CSSC turbinájának 260 méterre történő növelése viszont már 18 megawattra növeli a kapacitást. Illetve a rotor minden egyes forgása 44,8 kWh energiát termel. És hogy érzékeljük a méreteket: az új turbinák majdnem kilenc futballpályányi területen forognak majd.

A kínai vállalat szerint a turbina telepítése és működtetése is költséghatékonyabb lesz, mint több, kisebb szélerőműé. A részegységek gyártása, illetve a tengerfenéki munkálatok, a kábelezés megfelelő csökkentése több tízmillió dollárral lesz olcsóbb. A hajógyártó egyelőre nem nyilatkozott, hogy mikorra várható a „rotorszörny” üzembehelyezése, egyelőre csak annyit tudni, hogy a gyártása megkezdődött. – Írja a Gyártástrend

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá