LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Kína felfedezése megdöntheti a Hold eredetének elméletét

Hírek > Kína felfedezése megdöntheti a Hold eredetének elméletét

Kínai tudósok Raman-spektroszkópia segítségével grafént fedeztek fel a holdi talajban, amelyet a Csang’e-5 küldetés hozott vissza a Földre négy évvel ezelőtt. Ez a jelentős felfedezés megkérdőjelezi a Hold eredetével kapcsolatos, széles körben elfogadott elméletet.

A Jilin Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a szén jelenléte a holdi talajban ellentmond annak a régóta fennálló elképzelésnek, miszerint a Hold a Föld és egy másik kisbolygó ütközéséből származik.

Az óriás becsapódási elmélet megkérdőjelezése

Az óriás becsapódási elmélet, amely szerint a Hold szénben szegény, az Apollo-küldetés során gyűjtött minták korai elemzésein alapul. A grafén felfedezése azonban megkérdőjelezi ezt az elméletet.

„Az óriás becsapódási elméletet korábban az Apollo-minták szénben szegény holdképére alapozták” – állapította meg a kutatócsoport a South China Morning Postban közölt tanulmányban. Egy japán kutatás is megkérdőjelezte ezt az elméletet, kimutatva a szénionok kibocsátását a Hold felszínéről, ami őshonos szén jelenlétére utal. A kínai kutatók fiatalabb holdi minták vizsgálatával, amelyek körülbelül 2 milliárd évesek, a Holdon található szén kristályszerkezetét kívánták feltárni.

A grafén elemzése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Hold felszínén szénmegkötő folyamat játszódhat le, ami megmagyarázza a szén jelenlétét, és megkérdőjelezi a Hold összetételére és történetére vonatkozó korábbi elképzeléseket.

A kutatásban a Shenyang Nemzeti Anyagtudományi Laboratórium és a China Deep Space Exploration Lab szakértői is részt vettek, és hangsúlyozták, hogy eredményeik új megvilágításba helyezhetik a Hold kémiai összetevőit és történetét.

Természetes grafén egy apró sziklában

Az Apollo 17 küldetés során gyűjtött holdkőzetekben fedezték fel a szupererős, egyrétegű szénanyagot, a grafént. A NASA mostani felfedezése arra utal, hogy jelenlétét meteorbecsapódások okozhatták, nem pedig a napszél.

A kínai tudósok elismerték, hogy a meteoritbecsapódások is szerepet játszhattak a grafitos szén kialakulásában, ahogy azt a NASA kutatói javasolták. „A természetes grafén tulajdonságainak további vizsgálata több információval szolgálna a Hold geológiai fejlődéséről” – írta a kínai kutatócsoport.

Természetes grafén és a holdi szén-dioxid-leválasztás

A tudósok Raman-spektroszkópiát és más mikroszkópos módszereket alkalmaztak egy kis, körülbelül 2,9 x 1,6 mm-es holdkőzetminta vizsgálatára, amelyet a 2020-as Csang’e-5 küldetés hozott vissza. A mintát a Hold közeli oldalának vulkanikus régiójából gyűjtötték.

A grafént egyedi pelyhek formájában, valamint nátriumot, magnéziumot, alumíniumot, szilíciumot, kalciumot, ónt és vasat tartalmazó „szénhéj” részeként fedezték fel. „A nagy nagyítással végzett további vizsgálat megerősítette, hogy a Raman-spektrumok által kimutatott grafitszén néhány rétegű grafén”, amely két-hét grafénrétegből áll – magyarázták a kutatók.

A vas jelenléte a szénben gazdag területeken arra utal, hogy a vas válthatta ki a korábbi szénanyagok grafittá alakulását. A grafén szerkezete arra utal, hogy magas hőmérsékletű vulkáni folyamatok során keletkezett, amely lehetővé tette a vastartalmú holdi talaj kölcsönhatását a napszél széntartalmú gázmolekuláival, ásványi katalízist eredményezve.

Ez a mechanizmus szénmegkötési folyamatot jelez a Holdon, amely a bennszülött szén fokozatos felhalmozódásához vezethet. A felfedezés nemcsak a Hold keletkezésének eddigi elméleteit kérdőjelezi meg, hanem új lehetőségeket nyit a grafén hatékonyabb és olcsóbb előállítása terén is.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá