LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

LignoSat2: A világ első, fából készült műholdja 2024 nyarán indulhat

Hírek > LignoSat2: A világ első, fából készült műholdja 2024 nyarán indulhat

A LignoSat2 névre keresztelt fából készült műholdat a NASA és a japán JAXA űrügynökség várhatóan 2024-ben indítja útjára.

A Kiotói Egyetem tudósai jelentős mérföldkövet értek el azzal, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) sikeresen tesztelték a famintákat.

Az űrállomáson végzett tesztelés

Az utazás 2020 áprilisában kezdődött a LignoStella Space Wood Project ISS-re történő indításával, amelynek célja három fafajta űrbeli tartósságának vizsgálata volt: Erman-nyírfa, japán cseresznye és magnolia bovate. Ezeket a famintákat több mint 290 napon keresztül tesztelték az űrkörnyezetben a Föld körüli pályán keringő állomás fedélzetén.

A japánul Hoonoki néven ismert magnóliafa kivételes tulajdonságai miatt a legjobb választásnak bizonyult. Várhatóan ezt a fát fogják felhasználni a LignoSat2 fejlesztéséhez.

A Kiotói Egyetem sajtóközleménye szerint a tesztek „megerősítették az űrfaanyag nagyfokú tartósságát”.

„A csapat a Magnolia viszonylag magas megmunkálhatósága, méretstabilitása és általános szilárdsága mellett döntött” – tették hozzá.

Az anyag vizsgálata űrbéli körülmények között létfontosságú a rendkívül zord környezet miatt, amelyet jelentős hőmérséklet-ingadozás, az intenzív kozmikus sugárzásnak való kitettség és az energikus naprészecskék jellemeznek.

A faanyagminták még tíz hónap elteltével sem mutattak semmilyen meghibásodást vagy deformációt, például repedést, vetemedést, hámlást vagy felületi sérülést.

Fából készült műhold

Miért éppen fából?

Egy környezetbarát műhold sikeres felbocsátása és demonstrációja jelentős lépés lenne az űrszennyezés egyre súlyosbodó problémájának kezelése felé. Egy mesterséges fából készült műhold, mint a LignoSat, potenciálisan mérsékelheti a parányi, káros alumíniumrészecskék keletkezését.

Amikor a hagyományos műholdak újra belépnek a Föld légkörébe, elégnek, és apró alumíniumrészecskéket bocsátanak ki, amelyek hosszabb ideig a felső légkörben maradnak.

Továbbá az előrejelzések szerint a fémalapú műholdak éves indítása az elkövetkező években meghaladja majd a 2000-et. Összességében a fémszilánkok túlzott felhalmozódása hosszú távon veszélyt jelenthet a Föld ökológiájára ezért a probléma megoldása érdekében kiotói kutatók elkezdték a fémek helyettesítésére alkalmas környezetbarát anyagok értékelését.

„A fából készült mesterséges műhold 2024-re tervezett indítása előtt a kutatócsoport a nanoszintű anyaglebomlás alapvető mechanizmusát vizsgálja. Eredményeik robusztus és magas funkcionalitású faanyagokhoz vezethetnek új alkalmazásokhoz” – említették a fejlesztők a sajtóközleményben.

A beszámolók szerint a műholdat különböző kísérletekkel szerelik fel, hogy a pályára állítása során felmérjék a teljesítményét. Az indítás időpontjára, a küldetés időtartamára és a konkrét műszerekre vonatkozó további információkat egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A Kiotói Egyetem kutatói a Sumitomo Forestry fakitermelő céggel együttműködve fejlesztették ki ezt a szűz faalapú műholdat.

 

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá