LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Macska az űrben?

Hírek > Macska az űrben?

A NASA lézerek segítségével küldött macskás videót az űrből a Földre

A NASA 19 millió mérföldön (több mint 30 millió kilométeren) túlra küldött egy 15 másodperces, ultra-nagyfelbontású macskás videót – közölte az űrügynökség hétfőn. Ezt nem szórakozásból tették – bár a videóválasztás kétségtelenül valamilyen belső vicc – hanem inkább a Deep Space Optical Communications nevű kísérlete volt. A videót a 2023 októberében induló, 1,2 milliárd dolláros Psyche aszteroidaszondáról sugározták a Földre.

A szonda hatéves küldetésen vesz részt, és küldetése során mintegy 2,2 milliárd mérföldet (3,6 milliárd km) fog megtenni. A Pysche a tervek szerint egy ritka, fémekben gazdag aszteroidával fog találkozni, amely magyarázatot adhat arra, hogyan alakultak ki először a Földhöz hasonló kőzetbolygók magjai. A „Taters” nevű macskáról készült videót még az indítás előtt feltöltötték a szondára, és december 11-én küldték el a Földre, fő feladata mellékküldetéseként.

„Az egyik cél az, hogy demonstráljuk, képes-e szélessávú videót több millió mérföldön keresztül továbbítani. A Psyche-on semmi sem generál videó adatokat, ezért általában véletlenszerűen generált tesztadatokat tartalmazó csomagokat küldünk” – mondta Bill Klipstein, a techdemó projektvezetője a JPL-nél. „De hogy ezt a jelentős eseményt még emlékezetesebbé tegyük, úgy döntöttünk, hogy a JPL tervezőivel együttműködve egy szórakoztató videót készítünk, amely a Psyche küldetés részeként megragadja a demó lényegét” – tette hozzá.

A CBS News beszámolója szerint a NASA bejelentette, hogy a Psyche űrszondáról egy repülési lézer adó-vevő segítségével videót továbbítottak a kaliforniai San Diego megyében található Caltech Palomar Obszervatórium Hale-teleszkópjához. A videót kódolt közeli infravörös lézerrel továbbították, és a Föld és a Hold közötti távolság mintegy 80-szorosának megfelelő, rekordot jelentő távolságot tett meg. Mindössze 101 másodpercbe telt, amíg a lézer elérte a Földet.

PSYCHE

A 15 másodperces tesztvideót a rendszer maximális, 267 megabit/másodperc (Mbps) bitsebességű bitsebességével továbbította egy repülési lézer adó-vevő. Az adás 101 másodperc alatt érte el a Földet. A videót letöltötték és elküldték a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriumába, ahol valós időben lejátszották elemzés céljából.

„Annak ellenére, hogy több millió kilométer távolságból sugározta a videót, gyorsabban tudta elküldeni, mint a legtöbb szélessávú internetkapcsolat” – mondta Ryan Rogalin, a projekt vevőelektronikáért felelős vezetője a JPL-nél. „Valójában, miután a Palomarban fogadtuk a videót, a JPL-be küldtük az interneten keresztül, és ez a kapcsolat lassabb volt, mint a mélyűrből érkező jel” – tette hozzá.

A NASA „történelmi mérföldkőnek” nyilvánította a videó sikeres továbbítását. Ahogy a Psyche űrszonda folytatja útját a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaöv felé, nagy adatátviteli sebességű jeleket fog küldeni vissza a Földre. Ez a megnövelt kommunikációs képesség a mélyűrből döntő szerepet játszhat az emberes űrkutatás jövőjében, beleértve a lehetséges marsi küldetéseket is.

A NASA mérföldköve

„Ez az eredmény alátámasztja elkötelezettségünket az optikai kommunikáció fejlesztése mellett, amely kulcsfontosságú elem a jövőbeni adatátviteli igényeink kielégítésében” – mondta Pam Melroy, a NASA helyettes adminisztrátora. „A sávszélesség növelése elengedhetetlen a jövőbeli felfedezési és tudományos céljaink eléréséhez, és várakozással tekintünk e technológia további fejlődése és a jövőbeli bolygóközi küldetések során történő kommunikáció átalakítása elé” – tette hozzá.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá