LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Mi ez a hatalmas gömb Las Vegas belvárosában?

Hírek > Mi ez a hatalmas gömb Las Vegas belvárosában?

A Las Vegas-i égboltot hamarosan egy hatalmas kijelző fogja uralni. Az MSG és a Sphere Entertainment megkezdte a Sphere teljes körű tesztelését, a The Venetian Resort közelében található 17 600 férőhelyes helyszínt, amelyet egy hatalmas (157 méter átmérőjű és 111 méter magas) animált kupola és egy körbefutó belső 16K LED képernyő határoz meg. Kívülről is szemet gyönyörködtető, de a fő attrakció továbbra is a belső kijelző, ami a koncertek és a moziélmények újragondolását hivatott szolgálni.

Hatalmas gömb Las Vegas belvárosában

Ahogy James Dolan és David Dibble, az MSG munkatársai a Rolling Stone-nak is elmondták, a cél az, hogy a „szemüvegek” nélkül hozzanak létre egy VR-élményt. Az alkotók egy speciális kamerával olyan felvételeket készítenek, amelyek beborítják a közönséget. Van egy egyedi, 164 000 hangszórós hangrendszer is, amely képes elkülöníteni bizonyos hangokat, vagy akár a közönség bizonyos részeire korlátozni azokat. Az egyik részleg például csak spanyol nyelven hallhatná a párbeszédet, míg egy másik szekció francia nyelven követhetné a történéseket.

A „4D” mozikhoz hasonlóan az MSG Sphere is érzékszervi élményt nyújt egyes vendégek számára. Mintegy 10 000 ülés képes hideget, meleget, szelet vagy illatokat generálni. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogyha virtuálisan az Északi-sarkvidékre utaznánk, hűvös szellőket és hideget éreznénk. A berendezés különösen jól utánozza a különböző viszonyokat, ezért a sarkvidéki kaland mellett egy sivatagi vagy egy trópusi „utazás” is rendkívül nagy élmény.

A helyszín első előadása szeptember 29-én lesz, amikor egy 25 előadásos sorozat, egy egyedi produkcióval veszi kezdetét. A koncertekre a jegyek gyakorlatilag már elkeltek, így az elkerülhetetlenül felbukkanó közösségi média videókra kell hagyatkoznunk, hogy lássuk, hogyan néz ki a Sphere az első fellépése alatt. A részleges próbafelvételekre idén tavasszal került sor.

Hogy ez egy bölcs befektetés-e vagy sem, nem egyértelmű. Az építkezés 2019-ben kezdődött, de a világjárvány és a technológiai komplexitás miatt a várható költségek 2,3 milliárd dollárra duzzadtak. Ezzel az eddigi legdrágább helyszín lesz Las Vegasban (Raiders Allegiant Stadium-ja „csak” 1,9 milliárd dollárba kerül), és egyelőre semmi sem garantálja, hogy a Sphere megtérülő beruházás lenne. Az sem világos, hogy mi következik a koncertsorozat után. Felmerült az eSport-bajnokságok és vegyes harcművészeti küzdelmek megrendezésének lehetősége is, de még semmi nincs kőbe vésve.

Hangtechnikában viszont egyértelműen előrelépés. A nagyszabású koncertek általában stadionokban zajlanak, ahol a hangzás, a látvány és az ülőhelyek a sportra, nem pedig a zenére vannak tervezve. Még a hagyományos koncerttermek sem változtak sokat az évtizedek során. Elméletileg azért zarándokolnál el a Sphere-be, hogy olyan élményben legyen részed, amit máshol egyszerűen nem kaphatsz.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá