LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

A világ első hidrogénmeghajtású kompja

Hírek > A világ első hidrogénmeghajtású kompja

Norvégiában szállít 300 utast és 80 járművet.

A norvég Norled vállalat új kompja teljes egészében folyékony hidrogénnel üzemel, ráadásul elég jól néz ki. A rendszer egy negyedéves tesztelési időszak után a napokban kapta meg a norvég tengerészeti hatóságtól a hajózási engedélyt. A komp Norvégiában egy háromszög alakú útvonalon fog közlekedni Hjelmeland, Skipavik és Nesvik között.

Hidrogénmeghajtású komp

A komp 80 köbméteres hidrogéntároló tartállyal rendelkezik, aminek köszönhetően akár 95 százalékkal is csökkentheti éves szén-dioxid-kibocsátását. A 82,4 méter hosszú MF Hydra 300 utas és 80 jármű szállítására is alkalmas. Két 200 kilowattos üzemanyagcellájának, két 440 kilowattos generátorának és két Shottel tolóhajtóművének köszönhetően 9 csomós sebességgel fog közlekedni.

A projekt nemzetközi vállalati együttműködésben készült, jelentős norvég kormánytámogatással. A fedélzeti hidrogénrendszereket a német Linde Engineering vállalat, a hidrogénrendszer automatizálási körét, illetve a hajó felszerelését a SEAM rendszerintegrátor és a Westcon biztosította. Az akkumulátorokat a Corvus Energy gyártotta.

Jelenleg a világon csak a norvég vállalat és az űripar használ folyékony hidrogént üzemanyagként. A vállalat sajtóközleménye szerint a projekt fordulópontot jelent Norvégia számára, mivel megmutatja, hogy a kormányzat és az üzleti szféra együttműködésével hogyan lehet egy új technológiát az emberek szolgálatába állítani.  – Írja a Gyártástrend

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá