LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

“The Wave House” – Európa legnagyobb 3D-nyomtatott háza

Hírek > “The Wave House” – Európa legnagyobb 3D-nyomtatott háza

“The Wave House” – Európa legnagyobb 3D-nyomtatott háza

Az adatközpontok szinonimájává váltak az unalmas és uninspiráló betonhomlokzatoknak, amelyek között kevés az ablak. Bár ez az „unalmas” kialakítás a biztonsági előírások következménye, mindaddig, amíg ezeket az adatközpontokat a városokon kívül helyezik el, ez kevésbé aggasztó. Az épület 3D nyomtatása lehet az újdonság.

Heidelberg városa azonban azt akarta, hogy az adatai a felhasználók közelében legyenek. Az elképzelés áttöréséhez az SSV és Mense Korte építészeket keresték meg. Az építészek az adatközpont falait hullámos kialakítással látták el, amiből végül a neve is született: “The Wave House”.

Bár a hullámok kialakítása esztétikailag szép volt, kihívást jelentett. A hagyományos építési módszerek nehezen tudták volna megvalósítani ezeket a falakat. Ezért az építészek alternatívákat kerestek, és végül a 3D-s építési nyomtatási technológia mellett döntöttek. A PERI 3D Construction, a COBOD és a heidelbergi székhelyű, családi tulajdonban lévő KrausGruppe ingatlanfejlesztő cégek kapták a feladatot, hogy életet leheljenek Európa legnagyobb 3D-nyomtatott épületébe.

140 óra 3D nyomtatás

Dr. Fabian Meyer-Brötz, a PERI 3D Construction ügyvezető igazgatója az elkészült adatközpont átadásakor az IT Heidelbergnek büszkeségét fejezte ki, hogy részt vehetett a projektben. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ezzel a projekttel az eddigi legnagyobb épületünket valósítottuk meg. Nemcsak a mérete miatt, hanem különösen a különleges forma és az alkalmazott parametrikus tervezés miatt, amely a COBOD technológiájának hatalmas tervezési szabadságát dokumentálja.”

A 600 négyzetméteres Wave House nyomtatása mindössze 140 órát vett igénybe. Egyetlen COBOD BOD2 nyomtató adta meg a külső szerkezet formáját, óránként 4 négyzetméteres hatékonysággal.

A BOD2 nyomtató egy újrahasznosítható cementszerű keveréket rétegenként rakott le, így alakítva ki a 54 m hosszú, 11 méter széles és 9 méter magas külső falakat. Bár a befejező munkálatok, beleértve a tetőt, az ajtókat, valamint a világítás és más berendezések kábelezését, emberi kézzel végezték, a projekt mégis dicséretes erőfeszítés. A New Atlas szerint a Deutsche Amphibolin-Werke robotfestője festette ki a Wave House belső tereit.

Az avatáson Hans-Jörg Kraus, a KrausGruppe Heidelberg ügyvezető partnere az elért költséghatékonyságról nyilatkozott. „Nem tudom megmondani, mennyibe került volna, ha az adatközpontot hagyományos módon készítjük el. A 3D-s építési nyomtatás gazdaságilag életképessé tette ezt a projektet” – jegyezte meg Kraus.

Fenntarthatóság és jövőbeli törekvések

A hatékonyságon és a költséghatékonyságon túl a Wave House projekt tágabb környezetvédelmi célokhoz is igazodik. A KrausGruppe szerint a 3D-nyomtatott építési folyamat a hagyományos módszerekhez képest jelentősen kevesebb CO2-kibocsátást eredményezett. A teljes projekt hat hónap alatt készült el.

Mivel a világ lakhatási válságban van, és az építőipar a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekszik, a 3D-nyomtatás aktuálisabb, mint valaha, és potenciálisan a jövő építési módszere lehet.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá