LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Új technológia a zajos környezetek elnémítására

Hírek > Új technológia a zajos környezetek elnémítására

Az online megbeszéléseken a némító gomb megnyomásával egyszerűen megakadályozható, hogy a résztvevők egymással párhuzamosan beszéljenek.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy egy kávézóban is megpróbálhatnánk elnémítani a mellettünk lévő zajos asztalt?

Bár ez a koncepció úgy tűnhet, mintha a sci-fi filmekből származna, néhány újító már tett kísérletet arra, hogy életre keltse az ötletet.

A Washingtoni Egyetem csapata egy olyan megoldást dolgozott ki, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy zsúfolt helyiségben vagy kávézóban bizonyos területeket elnémítsanak az úgynevezett “alakváltó hangszórók” segítségével.

Hogyan működik?

A hivatalos közlemény szerint ez a fejlett hangszóró önbeálló mikrofonokat használ, hogy a szobákat beszédzónákra ossza, és nyomon kövesse az egyes hangszórók pozícióját”.

Jellemzően ez az akusztikai technológia hasonló elvet alkalmaz, mint amit a zajszűrő fejhallgatókban találunk. A hangos egyének közelében stratégiailag elhelyezett apró robotmikrofonok ellentétes fázisú (úgynevezett „antizaj”) hanghullámokat bocsátanak ki, amelyek hatékonyan semlegesítik vagy kioltják a zajt.

Az új rendszer, amely még csak kialakulóban van, robotok flottájából áll, amelyek különböző megközelítéseket alkalmaznak, például autonóm navigációt, hangelemzést és hangdifferenciálást.

Az egyik kiemelkedő funkció a fejlett mélytanulási algoritmusok, amelyek a magas hangzású helyek felismerésére szolgálnak. Ez lehetővé teszi továbbá, hogy a robot megkülönböztesse a különböző hangokat és felismerje az egyes beszélőket.

Ez azt jelenti, hogy ha egy asztalnál különösen hangos vagy zavaró beszélgetés zajlik, az ott elhelyezett robot képes csökkenteni a beszélgetés hangerejét, miközben lehetővé teszi, hogy az adott és más beszélgetések zavartalanul folytatódjanak.

Zajszűrő technológia

„Először vagyunk képesek egy robotikus „akusztikus raj” segítségével követni egy szobában beszélgető több ember helyzetét és elkülöníteni beszédüket” – tette hozzá Itani.

„Ha becsukom a szemem, és 10 ember beszélget egy szobában, fogalmam sincs, ki mit mond, és pontosan hol van a szobában. Ezt az emberi agynak rendkívül nehéz feldolgozni. Eddig a technológia számára is nehéz volt” – mondta Malek Itani, az UW Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering doktori hallgatója.

Ez a rendszer például helyettesítheti a központi mikrofont egy konferenciateremben tartott megbeszélésen, és így fokozott ellenőrzést biztosít a helyiségen belüli hangzás felett.

A rendszer folyamatosan figyeli a zajszintet

A hét, egyenként körülbelül egy hüvelyk átmérőjű robotmikrofon egy központi töltőállomással lesz összekötve. A mikrofonok a töltőállomásról függetlenül kinyúlnak és visszahúzódnak, így könnyedén mozoghatnak a helyszínen.

A robotok képesek önállóan elhelyezni magukat a különböző asztaloknál úgy, hogy magas frekvenciájú hangok (denevérekhez hasonló) kibocsátásával irányítják őket. Ez a hang segíti őket a környezet feltérképezésében.

Chen elmagyarázta: „A neurális hálózatokat arra fejlesztettük ki, hogy ezeket az időben késleltetett jeleket arra használják, hogy elkülönítsék, mit mondanak az egyes személyek, és nyomon kövessék a helyzetüket a térben. Így négy ember két beszélgetést folytathat, és a négy hang bármelyikét elkülöníthetjük, és minden egyes hangot meg tudunk határozni egy helyiségben”.

A rendszer folyamatosan figyelné a zajszintet, és a robot raj helyzetét és tevékenységét úgy állítaná be, hogy a zaj hatékonyan csökkenjen az egész kávézóban vagy más hasonló helyiségekben.

Ezt a robotprototípust különböző beltéri terekben, többek között munkahelyeken, nappalikban és konyhákban tesztelik, ahol három-öt fős csoportok beszélgetnek.

Az egyik ilyen teszt során a rendszer még akkor is képes volt azonosítani a különböző hangokat, amikor az egyének 50 cm távolságra álltak egymástól.

„A csapat azt is vizsgálja, hogy a hangszórók képesek-e olyan hangokat kibocsátani, amelyek valós néma és aktív zónákat tesznek lehetővé, így a szoba különböző részein tartózkodó emberek különböző hangokat hallhatnak” – zárul a közlemény.

Az eredmények az alábbi linken tekinthetőek meg, angol nyelven.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá