LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Új természeti törvényre bukkantak a tudósok?

Hírek > Új természeti törvényre bukkantak a tudósok?

A tudományos alkalmazásokban központi szerepet játszó természeti törvények, mint például Newton gravitációs törvénye, a termodinamika, Newton mozgástörvényei, az elektromágnesesség és Charles Darwin elmélete az élet természetes szelekció általi evolúciójára, többek között leírják a világegyetemben működő természetes rendszerek miértjét és hogyanját. 

Most pedig amerikai és japán tudósok azonosítottak egy lehetséges „hiányzó törvényt”, amely kitölti azokat a réseket, amelyeket a meglévő makroszkopikus fizikai törvények kihagytak.

A hiányzó törvény

A „növekvő funkcionális információ törvényének” nevezett törvény megmagyarázza rendszereink természetes fejlődési tendenciáját. A fejlődő rendszerekről szóló interdiszciplináris értekezés szerint a tanulmány szerint a funkciók természetes tendenciája, hogy idővel egyre bonyolultabbá válnak, nem csak a biológiára jellemző, hanem az egész világegyetemben megfigyelhető alapvető tulajdonság.

A szelekció három egyetemes fogalma

A tudóscsoport a szelekció három univerzális fogalmát azonosította – a statikus fennmaradást, a dinamikus fennmaradást és az újdonságok létrehozását -, amelyek a környezet és a rendszer közötti információcsere révén a működés alapját képezik és a rendszereket a fejlődésre késztetik.

Új természeti törvény

A statikus perzisztencia az egyensúlyi állapotba való bomlással szembeni stabilitásuk miatt kiválasztott univerzális struktúrákra utalva értelmezhető. A statikus perzisztencia dinamikusan perzisztens entitásokat táplál, ahol a struktúrák funkcionális szerepet játszanak saját létrehozásuk fenntartásában. Az újdonság generálás olyan szelekciós nyomásra utal, amely olyan rendszereknek kedvez, amelyek képesek teljesen új funkciókat kitalálni. 

„Ez egy kiváló, merész, széleskörű és átalakító cikk.  … A szerzők a fejlődő világegyetem komplexitásának növekedésével kapcsolatos alapvető kérdést közelítik meg. A cél egy „hiányzó törvény” keresése, amely összhangban van az ismert törvényekkel” – mondta Stuart Kauffman, Institute for Systems Biology, Seattle, WA. 

„Ezen elképzelések fejlődésének ebben a szakaszában, hasonlóan a 19. század közepén az „energia” és az „entrópia” megértésének korai koncepciójához, a nyílt, széles körű vita most elengedhetetlen” – tette hozzá Kauffman.

A kutatók tanulmányukban azt írták, hogy a funkcionális információ új törvénye a fizikai, biológiai és szimbolikus rendszerek széles körére alkalmazható. Ahogy a fejlődő rendszerek egyre összetettebbé válnak és rendezettségük növekszik, úgy nő a funkcionális információjuk is.

„Úgy vélem, ennek a hozzájárulásnak az az érdeme is megvan, hogy különböző tudományos közösségekhez szól, amelyek közös alapot találhatnak a komplexitásról és az evolúcióról folytatott nyílt és gyümölcsöző vitákhoz” – tette hozzá Andrea Roli, a bolognai egyetem adjunktusa.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá