LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Doboztároló állványok kialakítása

Szakmai cikkek > Doboztároló állványok kialakítása

Doboztároló állványok kialakítása és alkalmazása

Az iparban, kereskedelemben gyakran előfordul, hogy egy-egy kisebb térfogatú, könnyű anyagfajtából kis mennyiségek egyidejű tárolása szükséges, például alkatrészek, gyógyszerek, szerelési anyagok, kereskedelmi áruk esetében. A hagyományos megoldásnál ezeket dobozba, ládákba rakják, és soros lemezpolcos állványokban tárolják. A dinamikus doboztároló állványok a jobb helykihasználást szolgálják ezekben az esetekben.

A dinamikus tárolási módok közül bemutattuk a görgőpályás átfutó, valamint a mobil rakodólapos állványrendszerek kialakítását, jellemzőit és alkalmazási lehetőségeiket. Mindkét dinamikus állványtípus elsősorban a rakodólapos áruk helytakarékos, sűrű tárolását teszik lehetővé. Vannak azonban olyan tárolási igények, amelyeknél az áruk kisebb mennyisége miatt azokat nem rakodólapon tárolják, hanem különféle ládákban, dobozokban, amelyek dinamikus, kis helyigényű tárolását teszi lehetővé a görgős átfutó doboztároló állvány.

Doboztároló állvány működési elve

Kialakítási részletek

A dinamikus doboztároló rendszer függőleges vázát az állványkeretek alkotják, míg a rakatok továbbítását és tárolását a görgőléces tálcák biztosítják. A görgőléces tálcákat több sorban, egymás fölött, megfelelő lejtéssel helyezik el az állványkeretben. A tálcákat hátulról töltik a ládákkal, dobozokkal, amelyek automatikusan csúsznak le a kiszedőoldalra. Ez lehetővé teszi, hogy a munkafolyosóban az operátort vagy a komissiózót az árufeltöltés ne zavarja. A kiszedési oldalon a keresztgerenda akadályozza meg a ládák kicsúszását az állványból.

Doboztároló állvány folyosó kialakítása
Szabad folyosó árufeltöltéskor is

A görgőtálcás doboztároló állvány a dinamikus raktározás leghatékonyabb megoldása.

A tálcák mindkét végén lévő állványkeretre kitűzhetők a cikkszámok, árujellemzők, így a feltöltők és az operátorok azonosítani tudják a ládákban található árukat, az árukészletek egyszerűen ellenőrizhetők. Az állványok magassága a kézi kiszolgálású 2 m-től kezdve 12 m-ig terjedhet, ez utóbbi rendszerben a feltöltés vertikális komissiótargoncákkal történik. A görgőléces tálcák általában egy irányba lejtenek a munkafolyosó mindkét oldalán. Kialakítható olyan rendszer is, ahol az egyik görgősor ellenkező irányba lejt, hogy az üres ládákat, visszárukat visszaküldjék az árufeltöltőnek.

Doboztároló állvány ellenkező irányú görgősor
Ellenkező irányba lejtő görgősorok a visszaküldéshez

Előnyök, alkalmazási területek

A görgőtálcás doboztároló állvány a leghatékonyabb megoldás egy dinamikus raktározási rendszer megvalósításához, ahol nem különösebben nehéz, kis- vagy közepes méretű rakatokat kell kezelni, mint például kartondobozok, műanyag vagy fém tárolódobozok. A rendszer megfelel a first in first out (FIFO) raktározási elv követelményeinek, vagyis az áruk felhasználása, komissiózása a berakás sorrendjének megfelelően történik.

Hogyan működik a FIFO rendszer?
A berakás sorrendjének megfelelő felhasználás

Az árufeltöltés és a kiszedési munka szétválasztásával a munkafolyamatok egyszerűsíthetők, illetve gyorsíthatók. A rendszer további előnye, hogy lehetőséget ad utólagos beépítésre a meglévő tárolási rendszerekbe, állványokba. A görgőtálcasorok egymástól való magassága egyszerűen változtatható, így az állványok mindenkor átalakíthatók a változó feladatokhoz. Az egyes kialakítások lehetővé teszik, hogy a rakodólapos rakományokkal együtt alkalmazzák ezt a megoldást. A felsorolt előnyöknek köszönhetően elsősorban a gyártáskiszolgálásnál, a raktári komissiózásnál és az összeszerelésnél nyer teret ez az egyszerű, dinamikus tárolási mód.

Egy gyakorlati felhasználás

Dinamikus doboztároló állványokat alkalmaz magyarországi gyárában a dániai központú Nilfisk-Advance cég mind a 23 gyártósorának kiszolgálásánál. A cég háztartási és ipari porszívókat, padlótisztító gépeket gyárt a szigetszentmiklósi ÁTI Sziget Ipari Parkban. A dániai központ mellett 36 országban van viszonteladója, valamint gyártókapacitása Dániában, Magyarországon, az USA-ban és Kínában. A 23 gyártó-, illetve összeszerelő sor nem véletlen, hiszen a rendkívül széles termékválasztéknak köszönhető, hogy a Nilfisk-Advance egyedülállóan képes teljesíteni minden professzionális tisztítóberendezés iránt felmerülő igényt. A termékválasztékban megtalálhatók a beltéri és kültéri padlóápolási feladatok ellátására alkalmas padlótisztítók, seprőgépek, padlósúrolók, polírozók, kárpittisztítók, gőztisztítók. Porszívóik megoldást kínálnak hotelek, irodák, ipari létesítmények stb. tisztítására. A széles választékban olyan termékek szerepelnek, amelyek megfelelnek az egészségügyi létesítmények, az élelmiszeripar, az építőipar vagy éppen a tűzoltóság előírásainak.

A szigetszentmiklósi gyárukban a LAUNE Hungary Kft. által szállított és szerelt görgőtálcás berendezéseket alkalmazzák. A 2 m széles, 1,3 m mély és 52 görgőléccel ellátott görgőtálcás állvány megfelel MH2–MH5 típusú tárolóládák, dobozok tárolására, mozgatására. Az állványokban olyan polcmagasságot alkalmaznak, amely lehetővé teszi a különböző méretű ládák kényelmes, biztonságos kezelését, az alkatrészek kézi kivételét. A szerelősorokhoz úgynevezett kétládás rendszert építettek ki, ezért ha az egyik láda kiürül, akkor a másikból még tudnak dolgozni. Ugyanakkor az üres láda felhívja a figyelmet arra, hogy a raktárból meg kell kezdeni az árufeltöltést. Az üres ládák visszaszállításához – az állványok nagyobb részénél – az alsó sor ellentétes dőlésű a többitől.

A dinamikus tárolási rendszer nagy segítséget nyújt a különféle termékek összeszereléséhez, a viszonylag könnyű (például fröccsöntött műanyag) alkatrészek gyártósori tárolásához, mozgatásához. Egyszerűsége, kedvező árfekvése segíti a gazdaságos és egyben hatékony gyártást az említett ipari üzemben.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá

Egy helyen a legjobb gyakorlatok, tippek és meglátások, amelyekkel a logisztikai szakemberek nap mint nap szembesülnek. Tudjon meg mindent, amit a raktárkezelésről és a hozzá szorosan kapcsolódó megoldásokról tudni kell.

Még több szakmai cikkért iratkozzon fel!

    Adatkezelési tájékoztató

    Legújabb szakmai cikkeink