LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Mobil állványrendszerek kialakítása

Szakmai cikkek > Mobil állványrendszerek kialakítása

Mobil rakodólapos állványrendszerek kialakítása és alkalmazása

Míg az előző cikkben a görgőpályás átfutó állványrendszereket, azok előnyeit, alkalmazási területeit ismertettük, most a mobil rakodólapos megoldások kerülnek terítékre.

Mobil rakodólapos állványrendszer működési rajza

A dinamikus tárolásra többféle megoldási lehetőség kínálkozik, attól függően, hogy például milyen típusú árukat (rakományokat) kívánunk tárolni, hányféle árut kell a raktárban elhelyezni, milyen azok forgási sebessége, kivételi gyakorisága. Ha kis forgási sebességű, közepes mennyiségű, rakodólapos áruk tárolására keresünk helytakarékos raktározási módot, akkor a mobil rakodólapos állványrendszerek alkalmazása jelenthet kedvező és gazdaságos megoldást.

Kialakítási jellegzetességek

A mobil rakodólapos állványok kialakításának lényege, hogy az állványokat egy elmozdítható gördülő alvázra rögzítetten helyezik el. Így amikor nincs mozgás (be- vagy kitárolás, komissiózás stb.) a raktárban az állványok egyetlen tömböt képeznek. Raktári árumozgás esetén az állványokat egymástól annyira szétmozdítják, hogy a megnyitott közlekedőfolyosón a műveleteket el lehessen végezni.

A mozgatható állványrendszer függőleges vázát az állványkeretek, a vízszintes tartóelemeket a gerendák alkotják, a mobilitásról az aljzatba süllyesztett síneken gördülő alváz gondoskodik. A mobil rakodólapos állványrendszer a padlóba ágyazott futó- és vezetősíneken gördíthető. Általában két vezetősínt építenek be, a többi futósín. A sínek nem akadályozzák a targoncák bejárását a kinyitott folyosókba. A sínek szakszerű és pontos lefektetése biztosítja a mobil állványok biztonságos használatát. Új építésű raktárak esetén legjobb, ha a síneket előre besüllyesztik az aljzatbetonba. Meglévő csarnokokban aljzat-, illetve talajfelmérés után lehet meghatározni a megfelelő telepítési módot.

Megrendelői elvárások szerint

Az akár 70 m hosszú, 12 m magas állványsorok egyenként vagy blokkonként gördíthetők 5,4 m/min sebességgel, megbízható folyamatos üzemeléssel. Több állvány egyidejű eltolása időtakarékos, gyors ki- és berakodást tesz lehetővé. A LAUNE Hungary Kft. által forgalmazott és szerelt állványzat esetén egyidőben akár három, egyenként egy méter széles komissiózófolyosó is nyitható. Valamennyi állványsor egyedi hajtású, így kis terhelés jut a hajtóművekre minden soron. A gördülő alvázak vezérlése felhasználóbarát, egyszerű, de teljesen biztonságos. A vezérlés történhet manuálisan, illetve távirányítással. A biztonságot a hossz- és keresztirányban elhelyezett fotocellák, biztonsági kapcsolók fokozzák.

Az állványrendszert a különböző terhelési elvárásoknak megfelelően méretezve, a vevői igényekre optimalizáltan lehet kialakítani, különös figyelmet fordítva arra, hogy a kezelési műveletek könnyen elvégezhetők legyenek. A mozgatható alvázra már meglévő statikus raklaptároló állványok is ráépíthetők, csökkentve ezáltal a beruházási költségeket. A rakodólapos állványok keretteherbírása elérheti a 240 kN-t (24 000 kg). Miután minden keretet alá kell támasztani, a szokásos három rakodólapos gerendák helyett a négy rakodólapos elhelyezés ajánlott. Így a gerendák hosszúsága 3600 mm lehet, maximális teherbírása pedig 40,4 kN (4040 kg).

A mobil rakodólapos állvány minden rakományhoz biztosítja a közvetlen hozzáférést és tökéletes helykihasználásra ad lehetőséget.

Előnyök, alkalmazási területek

A mobil rakodólapos állvány – amellett, hogy minden egyes rakományhoz biztosítja a közvetlen hozzáférést – tökéletes helykihasználásra ad lehetőséget. A raktári technológiai műveletek elvégzéséhez szükséges munkafolyosók az állványzatot tartó motorizált gördíthető alvázak mozgatásával nyithatók meg. Így a targoncák bejárhatnak a fel- és lerakási műveletek elvégzéséhez, illetve komissiózáshoz szükséges keskenyebb folyosók egyidejű megnyitása is biztosítható. Hűtőházi alkalmazásnál az éjszakai üzemmód garantálja a rakatok közötti egyenletes légáramlást.

Mobil raklapos tároló állvany alapállása rajz
Alapállás
Mobil raklapos tároló állvany komissiózó állása
Komissiózó állás
Mobil raklapos tároló állvany éjszakai állása
Éjszakai állás

Vagyis a munkafolyosók számának minimalizálásával területet tudunk nyerni (ami lehetővé teszi a hasznos gyártóterület esetleges növelését, vagy több áru, illetve alkatrész raktári elhelyezését azonos alapterületen). A mobil rakodólapos állványzat létesítése olcsóbb, mint egy hagyományos kialakítású új raktár építése, és ugyanúgy bővíthető, mint a soros állványzatú raktárak. Az építési költségek mérséklése mellett az energia- és üzemköltségekben is csökkentést lehet elérni (például hűtőházakban kisebb térfogatot kell hűteni).

A bemutatott előnyök alapján az ilyen dinamikus tárolást biztosító állványok alkalmazhatók a gyártási folyamatok kiszolgálásánál (például alapanyagok, alkatrészek vagy szerszámok tárolásánál); hűtőházakban; meglévő, de nem bővíthető raktárakban, ahol szükséges lenne a meglévő raktár kapacitásának bővítése; lassan forgó, értékes áruknál (megoldható az áru elzárása), illetve a rakodólapos rakományokon túlmenően szálanyagoknál, nagyméretű rakatoknál, báláknál (például bútorlap, szövetáru). Természetesen az állványrendszer igényeknek megfelelő kialakítása, megtervezése, szerelése szakértelmet követel meg, amellyel a LAUNE megbízói rendelkezésére áll. Figyelembe kell azonban venni, hogy a gördíthető mobil állványoknál a jó hozzáférés egyszersmind lassúbb kiszolgálással járhat. Ezért nagyon fontos a rakományok elhelyezésére vonatkozó pontos raktári nyilvántartás, vagyis jól működő raktár-irányítási rendszerre is szükség van a kívánt hatékonyság elérése érdekében.

Gyakorlati felhasználás

A mobil rakodólapos állványrendszerek egyik legújabb hazai alkalmazása a Catone olasz családi vállalkozás budaörsi telepén található. A logisztikai szolgáltató cég 2001-ben vette meg a 16 hektáros területet, ahol 38 000 m2 alapterületű (ebből 22 000 m2 hűtött) raktárt üzemeltet. A Nápoly melletti cég Parmában egy 36 m magas, teljesen automatizált hűtőraktárt létesít, amelyhez kapcsolódik a magyarországi 5400 m2 hasznos alapterületű, 12 m magasságú hűtőraktár. A fuvarozást mintegy 60 pótkocsis hűtőszerelvénnyel valósítják meg a raktárak között.

Mobil állványrendszeres raktár felülnézetből

A budaörsi raktár fogadó- és három egyforma alapterületű, –28 °C-ig hűthető raktárrészből áll. A hagyományos soros állványú raktárrészben (A raktár) 2580 raklaphely található. A középső raktárrészben (B raktár) a két szélen egy-egy fix szimpla állvány, középen egy rögzített dupla állvány helyezkedik el, amelyek között egy-egy folyosó nyitását lehetővé tevő mobil rakodólapos állványzat kapott helyet. Ennek köszönhetően a rakodólapos kapacitás az első változathoz képest 3840-re emelkedett. A harmadik raktárrészben (C raktár) egy-egy fix szimpla állvány és középen egy rögzített dupla állvány található, amelyek között kétszer 11, gördülőalvázon elhelyezett, öt mező hosszúságú (egy mezőben négy rakodólap) állványrendszert építettek ki, amellyel a tárolókapacitás itt összességében 4800 rakodólap. Vagyis a dinamikus tárolási mód esetén a rakodólap-kapacitás a hagyományos kialakítással szemben mintegy 86 százalékkal növekedett. Ez a megoldás az egy rakományra eső fajlagos energiafelhasználásban és az üzemeltetési költségekben is jelentős megtakarítást eredményez. Példánk jól mutatja a mobil rakodólapos állványok és a dinamikus tárolás módok alkalmazásának általános gazdasági előnyeit.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá

Egy helyen a legjobb gyakorlatok, tippek és meglátások, amelyekkel a logisztikai szakemberek nap mint nap szembesülnek. Tudjon meg mindent, amit a raktárkezelésről és a hozzá szorosan kapcsolódó megoldásokról tudni kell.

Még több szakmai cikkért iratkozzon fel!

    Adatkezelési tájékoztató

    Legújabb szakmai cikkeink