LAUNE Hungary Kft. - A gyárak berendezője
Valódi megoldások
a legszélesebb termékskálán!
Ingyenes tanácsadás
és helyszíni felmérés!
AJÁNLATKÉRÉS

Mobil tartókaros állványrendszerek

Szakmai cikkek > Mobil tartókaros állványrendszerek

Mobil tartókaros állványrendszerek

Mobil karosállvány működési elve

A raktárak létesítésénél jelentős költséget jelenthet az építéshez szükséges teleknagyság vagy a bérelt alapterület. Ezért a beruházók, a raktárak üzemeltetői igyekeznek minél jobb kihasználású, helytakarékos megoldásokat alkalmazni.

A takarékos raktármegoldások keresése – elsősorban a rakodólapos áruk esetében – a raktármagasságok növekedése irányába hatott, hiszen ma már a targoncagyártók kínálatában megjelentek a csupán szűk folyosót igénylő, magas emelésű kiszolgálótargoncák. Az így létrejövő raktárak alapterület-kihasználása már kedvezőbb, de a soros tárolás miatt még mindig elég jelentős a közlekedőfolyosók aránya. A még előnyösebb alapterület-kihasználást a mobil állványok jelentik, ahol mindig csak egy munkafolyosót kell megnyitni az áruk mozgatásához. Ennek egyik változata az alábbiakban bemutatott mobil tartókaros állvány.

Kialakítás optimális helykihasználással

A mobil tartókaros állványok kialakításának lényege, hogy a karos állványok gördülő alvázra kerülnek. Ilyen állványrendszer a LAUNE Hungary Kft. által forgalmazott mobil karos állvány, amely a raktári kialakítási célnak megfelelően tökéletes helykihasználást kínál, hiszen a közlekedéshez, az állványokon tárolt áruk hozzáféréséhez csak egy, aktuális munkafolyosó szükséges.

Az állványt tartó motorizált alvázak mozgatásával biztosítható a hozzáférés bármely rakathoz. A mozgatható állványrendszer függőleges vázát az állványoszlopok, a vízszintes tartóelemeket a konzolos tartókarok alkotják, a mobilitásról az aljzatba süllyesztett síneken gördülő alváz gondoskodik.

A rendszer lehetővé teszi úgynevezett silóraktár kialakítását, ami annyit jelent, hogy a karos állvány oszlopai tartják az építmény tetejét és oldalfalait, megtakarítva ezáltal az épületváz beszerzési és építési költségeit. Az ilyen esetekben első lépésként elkészül a megfelelő terhelhetőségű építményalap, erre rákerül az ipari padló, majd az építmény tartószerkezeteként is szolgáló tartókaros állvány.

Mobil tartókaros állvány munkafolyosó kialakítása
Mindössze egyetlen munkafolyosó szükséges
Mobil tartókaros állványszerkezet, Önhordó karos raktár
Nem építenek hagyományos épületvázat

A gördülő alváz a padlóba ágyazott vagy ahhoz rögzített futó- és vezetősíneken gördíthető. Általában két vezetősínt építenek be, a többi futósín. A sínek nem akadályozzák, hogy a kinyitott folyosókba a targoncák bejárhassanak. A sínek szakszerű és pontos lefektetése garantálja a mobil állványok biztonságos használatát. Új építésű raktárak esetén legjobb, ha a síneket előre besüllyesztik az aljzatbetonba. Meglévő csarnokokban aljzat-, illetve talajfelmérés után lehet meghatározni a megfelelő fektetési módot. Valamennyi állványsor egyedi hajtású, így kis terhelés jut a hajtóművekre minden soron.

A gördülő alvázak vezérlése felhasználóbarát, egyszerű, de emellett teljesen biztonságos. A vezérlés történhet manuálisan, illetve távirányítással. A balesetmentes üzemet a hossz- és keresztirányban elhelyezett fotocellák és biztonsági kapcsolók szolgálják. A rendszer lehetővé teszi több gyalogos közlekedőfolyosó egyidejű megnyitását komissiózás céljából. A rendszerhez modern távirányító és biztonsági berendezések tartoznak, amelyeknek köszönhetően az összes operáció elektronikus vezérléssel irányítható.

Maga a tartókaros állvány szerkezeti kialakítása eltér a rakodólapos állványokétól. A tárolóhelyeket csak vízszintes elemek határolják, a teher konzolos tartókarokon kerül elhelyezésre. A karokat egyszerű, ugyanakkor biztonságos megoldással rögzítik az oszlopokra, így lehetőség nyílik a gyors átállásra a változó magassági igények kiszolgálására.

Mobil karosállvány raktárba

A kialakítás szerint szimpla és dupla konstrukciót különböztetünk meg. Az egyoldalú állványokat elsősorban olyan helyen alkalmazzuk, ahol csak az egyik irányból lehetséges a be-, illetve kitárolás – ilyenek például a falak vagy munkaterület-leválasztások melletti elhelyezések. A tartókarok és oszlopok széles választékával a legkülönbözőbb terhelési és méretezési igényeket lehet teljesíteni az alkatrészek mintegy 50 ezer darabos kombinációja mellett.

Előnyök, alkalmazási területek

A mozgatható karos állvány kiváló megoldás a kis forgási sebességű, közepes mennyiségű anyagok tárolására. Kialakítását tekintve a legmegfelelőbb variáció jelentősebb súlyú és (vagy) térfogatú anyagok tárolására. Elsősorban a profil- és szálanyagok, csövek, széles rakatok, lapra szabott termékek, zártszelvények tárolásához ideális, legyenek azok fém, fa, műanyag vagy bármilyen más anyagból.

Az állványmegoldás különböző kiegészítőelemekkel alkalmassá válik › magas és egyúttal önhordó állványrendszerek megvalósítására (silóraktár) › kültéri alkalmazásra, mivel lefedve megóvja a benne tárolt áru állagát › a karok vízszintes tartóelemekkel történő összekötésével különböző típusú anyagok (például dobozok, tartályok, kosarak, raklapok, konténerek) tárolására. A mozgatható alvázra már meglévő statikus karos állvány is ráépíthető, csökkentve ezáltal a beruházási költségeket. A mobil karos állvány általános előnyei a munkafolyosók számának minimalizálása, a tárolókapacitás jelentős bővülése, az áru elzárásának lehetősége, illetve komissiózófolyosók megnyitása.

Takarékos gyakorlati alkalmazás

A LAUNE a karosállvány-rendszerek telepítésénél szerzett tapasztalatai alapján egy hazai ügyfele részére olyan mobil karosállvány-rendszert tervezett, amely egyben az épület tartószerkezetét is magában foglalta. A rendelkezésre álló korlátozott alapterület jó helykihasználást, nagy sűrűségű tárolást igényelt.

Az 1440 m2 alapterületű raktárban a falak mellett két szimpla, a raktár közepén pedig egy dupla tartókaros állványt állítottak fel az épület teljes hosszában. Ezek között helyezkedtek el a mobil állványok (2×3 alváz), amelyek elmozdíthatók, ezzel egy-egy folyosót kinyitva a raktári állványokhoz történő hozzáféréshez, az áruk be- és kirakásához. Ezáltal biztosított a hozzáférés minden egyes rakományhoz, ugyanakkor a munkafolyosók száma minimális, a raktárépület területi kihasználása igen kedvező.

A mobil állványok előtti fedett területen történik a beérkező rakományok rakodása, az épületszerkezetet tartó fix állványokon pedig a termékek átmeneti tárolása. A hosszú szálanyagokat ezzel a megoldással nem kell forgatni, a tárolómezővel párhuzamosan történik a be- és kitárolási művelet is.

Az egy- és kétoldalú állványsorok, mindegyike 17 704 mm hosszúságú, a tartókarok 1500 mm hosszúak és teherbírásuk egyenként 500 kg. Az oszlopok tengelytávolsága 2500 mm, magasságuk 5500 mm. Az áruk hat szinten tárolhatók, a szintkiosztás jó közelítéssel 320, 1320, 2320, 3320, 4320, illetve 5320 mm. A tárolórendszer teljes kapacitása közel 3000 m2 tárolófelület és 60 tonna teherbírás. Az áruk mozgatása és rakodása oldalvillás vagy négyutas targoncákkal történhet.

A számítások szerint a tervezett megoldás legfeljebb 3 év alatt megtérül a beruházónak. Ennek alapján minden olyan termelővállalatnak javasolható a mobil tartókaros raktári rendszer, ahol a nagy térfogatú tárolandó áruk elhelyezése hely- és beruházástakarékos megoldást kíván.

A szerzőről

Valódi megoldásokat kínálunk hatékonyságnövelésre a lehető legszélesebb termékskálán. Munkatársaink sokéves tapasztalata garancia a megtérülő befektetésre!

Szóljon hozzá

Egy helyen a legjobb gyakorlatok, tippek és meglátások, amelyekkel a logisztikai szakemberek nap mint nap szembesülnek. Tudjon meg mindent, amit a raktárkezelésről és a hozzá szorosan kapcsolódó megoldásokról tudni kell.

Még több szakmai cikkért iratkozzon fel!

    Adatkezelési tájékoztató

    Legújabb szakmai cikkeink